НА ЖИВО: Защо да гласувам на следващите избори за Европейски парламент

Защо да гласувам на следващите избори за Европейски парламент

Защо е важно да гласуваме на изборите за Европейски парламент? Ще гласувате ли на следващите избори? Отговорите на тези въпроси, поне за Вас, ще станат по ясни след дискусия на тема: “Ще гласувам ли на следващите евроизбори и защо?”. Събитието ще се проведе на 09.06.2017 г. (петък) от 10:00 часа в столичния „Гранд хотел София“, зала “Триадица-2”. Участие в събитието, което се организира по проекта “Европа и аз”, ще вземат евродепутатите Андрей Ковачев, Илхан Кючюк и Момчил Неков, а видеообръщения ще направят колегите им Светослав Малинов и Ангел Джамбазки. Дискусията ще бъде открита от вицепрезидента Илияна Йотова. “Европа и аз” е проект, чиято цел е да провокира интереса и ангажираността на българите към работата на Европейския парламент и възможностите за развитие в рамките на Европейския съюз. Проектът “Европа и аз” се реализира се организира от Българското училище за политика “Димитър Паница” и се осъществява с подкрепата на Европейския парламент. Целта му е да провокира интереса и ангажираността на младите българи към работата на Европейския парламент и възможностите за тяхното развитие в рамките на Европейския съюз.

Тук може да видите пълното видео от награждаването на финалистите от фотоконкурса

Йорданка Фандъкова и евродепутатът Момчил Неков откриха фотоизложбата „Това е моята Европа“

„За България е много важно, че е част от европейското семейство. Радвам, че точно днес,  в навечерието на деня на Европа, се открива тази изложба. Интересът очевидно е бил много голям, след като над 300 млади хора са изпратили повече от 1200 свои снимки за участие във фотоконкурса. Хубаво е да видим как изглежда Европа и как са я почувствали младите българи, за да разберем какво означава да сме част от Европа.“ Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова пред гостите, дошли днес пред Народния театър в София на откриването на фотоизложбата „Това е моята Европа“ и награждаването на победителите.

Йорданка Фандъкова връчи и първата награда на Марияна Минчева (19 г.) от Карнобат – самолетен билет до Брюксел. Освен че ще може да разгледа белгийската столица, победителката във фотоконкурса „Това е моята Европа“ ще посети централата на Европейския парламент и ще се срещне с български евродепутати.

„Много се вълнувам, че ще ходя в Брюксел, още повече, че това ще бъде първото ми пътуване в чужбина“, заяви  Марияна, която спечели журито със своята черно-бяла снимка на пловдивското Небет тепе. Тя добави, че със сигурност ще гласува на следващите евроизбори, защото правото на глас трябва да се използва.

Дигитални фотоапарати Nikon D5600 получиха спечелилият наградата на публиката, 17-годишният Радослав Свирецов от Бургас и класираната на второ място от журито Виктория Самокварева (26 г.) от Казанлък. Евродепутатът Момчил Неков награди Радослав и заяви, че в Европа има две енергии: съзидателна – като тази изложба, която трябва да продължи да се развива, и разрушителна – водеща до войни и размирици.

Виктория взе наградата си от ръководителя на Информационното бюро на Европейския парламент у нас Теодор Стойчев. За третото място в конкурса успя да се пребори Йоана Такова (26 г.) от Перник. Тя спечели професионален курс по фотография.  Наградата й бе връчена от Ирина Алексиева, изпълнителен директор на Българско училище за политика „Димитър Паница“ и почетен член на журито.

Членове на журито на фотоконкурса  „Това е моята Европа“  бяха: проф. д-р Ингрид Шикова от катедра „Европеистика” в СУ „Св. Климент Охридски”,  фотожурналистът от в. „24 часа“ Десислава Кулелиева, основателят на „Булфото“ Евгени Димитров, дългогодишният оператор в БНТ Красимир Михайлов и бившият главен редактор на седмичника „Анонс“ и списание „Черга БГ“ Биляна Богоева. Те избраха и най-добрите 41 снимки, които да бъдат включени във фотоизложбата „Това е моята Европа”, която столичани и гости на София ще могат да разглеждат до 16 май 2017 г. в столичната Градска градина пред Народния театър.

Фотоконкурсът и изложбата „Това е моята Европа“ се организират от Българското училище за политика „Димитър Паница” като част от проекта „Европа и аз“, който се осъществява с подкрепата на Европейския парламент. В рамките на проекта през юни ще се проведе и дискусионен форум на тема: „Ще гласувам ли на следващите евроизбори и защо?”.

Гледайте видео за наградените от Фотоизложбата “Това е моята Европа”

Йорданка Фандъкова и евродепутати откриват фотоизложбата „Това е моята Европа“

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и евродепутатите Момчил Неков и Илхан Кючюк ще открият фотоизложбата с най-добрите снимки от проведения онлайн фотоконкурс „Това е моята Европа“ в който участваха около 300 младежи с над 1200 фотографии.  Събитието ще се състои на 5 май (петък) от 11.00 часа в столичната Градска градина пред Народния театър.

Всички участници във фотоконкурса „Това е моята Европа“ са добре дошли на откриването на изложбата! По време на събитието ще бъдат наградени и победителите: Марияна Минчева (19 г.) от Карнобат печели за първото място пътуване до Брюксел и посещение на централата на Европейския парламент. Дигитални фотоапарати получават класираната на второ място Виктория Самокварева (26 г.) от Казанлък и Радослав Свирецов (17 г.) от Бургас, който спечели наградата на публиката, а третото място донесе на Йоана Такова (26 г.) от Перник професионален курс по фотография.

Над 40 от най-добрите снимки в конкурса ще бъдат включени във фотоизложбата „Това е моята Европа” и ще могат да се видят до 16 май 2017 г. в столичната Градска градина пред Народния театър.

Фотоконкурсът и изложбата „Това е моята Европа“ се организират от Българското училище за политика „Димитър Паница” като част от проекта „Европа и аз“, който се осъществява с подкрепата на Европейския парламент. В рамките на проекта през юни ще се проведе и дискусионен форум на тема: „Ще гласувам ли на следващите евроизбори и защо?”.

Ако нямате възможност да присъствате на откриването на изложбата, ще можете да го гледате онлайн в реално време на интернет страницата на проекта www.europeandi.bg и на Фейсбук страницата на проекта https://www.facebook.com/europeandi.bg/.

Черно-бяла снимка на Пловдивското Небет тепе прати 19-годишна в Брюксел

Изложба „Това е моята Европа“ показва над 40 снимки на младежи пред Народния театър в София

19-годишната Марияна Минчева от Карнобат е големият победител във фотоконкурса „Това е моята Европа“. Като награда тя получава пътуване до Брюксел и посещение на централата на Европейския парламент.  Седемчленното жури на фотоконкурса прекара часове в гледане на снимки и дискусии. Пред зоркия му поглед минаха близо 1200 фотографии на около 300 младежи.

След дълги дебати журито реши да присъди първата награда на 19-годишната Марияна от Карнобат за нейната черно-бяла снимка на пловдивското Небет тепе. Марияна е студентка и това ще бъде нейното първо пътуване в чужбина.

Второто място във фотоконкурса е за Виктория Самокварева от Казанлък, която е на 26 години. Тя ще получи страхотен дигитален фотоапарат за снимката си „Бременските музиканти“. Третото място донесе професионален курс по фотография на 26-годишната Йоана Такова от Перник.  Тя го спечели с кадър на Дяволския мост в Родопите.

Наградата на публиката отива при 17-годишния Радослав Свирецов от Бургас, чиято снимка на Бузлуджа – „Космическа връзка“, събра над 1400 харесвания на страницата на фотоконкурса във „Фейсбук“ – https://www.facebook.com/europeandi.bg/.

Над 40 от най-добрите снимки в конкурса ще бъдат включени във фотоизложбата „Това е моята Европа” от 2 до 16 май 2017 г. в столичната Градска градина пред Народния театър. Български евродепутати ще връчат наградите на победителите по време на откриването на изложбата на 5 май от 11.00 часа.

Членове на журито на фотоконкурса „Това е моята Европа“ бяха: проф. д-р Ингрид Шикова от катедра „Европеистика” в СУ „Св. Климент Охридски”, фотожурналистът от в. „24 часа“ Десислава Кулелиева, основателят „Булфото“ Евгени Димитров, дългогодишният оператор в БНТ Красимир Михайлов и бившият главен редактор на седмичника „Анонс“ и списание „Черга БГ“ Биляна Богоева. Почетни членове на журито са директорът на Българското училище за политика Ирина Алексиева и пресаташето към Информационното бюро на Европейския парламент в София Биляна Църноречка.

Фотоконкурсът „Това е моята Европа“ се организира от Българското училище за политика „Димитър Паница” като част от проекта „Европа и аз“, който се осъществява с подкрепата на Европейския парламент. В рамките на проекта през юни ще се проведе и дискусионен форум на тема: „Ще гласувам ли на следващите евроизбори и защо?”.

17-годишен любител фотограф грабна наградата на публиката

290 младежи участваха с над 1100 снимки в онлайн фотоконкурса „Това е моята Европа“

След оспорвана надпревара 17-годишният Радослав Свирецов от Бургас спечели наградата на публиката като успя да събере над 1400 харесвания на страницата ни във „Фейсбук“ – https://www.facebook.com/europeandi.bg/ с кадър на връх Бузлуджа под звездното небе, наречен „Космическа връзка“. Общо 290 младежи се включиха в онлайн фотоконкурса „Това е моята Европа“ с над 1100 авторски снимки до 23.59 часа на 16 април 2017 г.

Компетентно жури ще определи кой от участниците във фотоконкурса „Това е моята Европа“ да отиде в Брюксел и да посети централата на Европейския парламент, както и неговите подгласници, които ще спечелят дигитален фотоапарат и курс по фотография. Освен победителите журито ще определи и най-добрите снимки, които да бъдат включени във фотоизложбата „Това е моята Европа” от 2 до 16 май 2017 г. в столичната Градска градина пред Народния театър. Български евродепутати ще връчат наградите на победителите по време на откриването на изложбата.

В състава на журито влизат Основателят на катедра „Европеистика” в СУ „Св. Климент Охридски” проф. д-р Ингрид Шикова, фотожурналистът с 24 години стаж във вестник „24 часа“ Десислава Кулелиева, основателят и управител на фотографска агенция „Булфото“ Евгени Димитров, дългогодишният оператор в БНТ Красимир Михайлов и бившият главен редактор на седмичника „Анонс“ и списание „Черга БГ“ Биляна Богоева. Решаващо ще е и мнението на почетните членове на журито – директорът на Българското училище за политика и един от най-добрите икономически журналисти Ирина Алексиева и пресаташето към Информационното бюро на Европейския парламент в София Биляна Църноречка.

Фотоконкурсът на тема „Това е моята Европа“ се организира от Българското училище за политика “Димитър Паница” като част от проекта „Европа и аз“, който се осъществява с подкрепата на Европейския парламент. Целта му е да провокира интереса и ангажираността на младите българи към работата на Европейския парламент и възможностите за тяхното развитие в рамките на Европейския съюз.

В рамките на проекта през юни ще се проведе и дискусионен форум на тема: „Ще гласувам ли на следващите евроизбори и защо?”.

Фотоконкурс за младежи праща победителя в Брюксел

 Онлайн надпреварата на тема „Това е моята Европа“ стартира от утре

Как изглежда Европа през обектива на българите на възраст от 16 до 29 години? Погледът на младите ще можем да видим скоро благодарение на онлайн фотоконкурса „Това е моята Европа”. Съревнованието в снимки ще се проведе на територията на цяла България от 15 февруари до 16 април 2017 г.
Авторът на най-добрия фотос ще пътува до Брюксел и ще посети централата на Европейския парламент. Подгласниците на победителя също няма да са разочаровани – тях ги очакват курс по професионална фотография и фотоапарати.

Компетентно жури и вашите харесвания във „Фейсбук“ ще определят 32 снимки, които ще оформят фото-изложбата  „Това е моята Европа”.  Експозицията от подбраните фотоси ще може да се види от 2 до 16 май 2017 г. в столичната Градска градина пред Народния театър.

Всеки, който отговаря на условията и иска да участва в снимковата надпревара „Това е моята Европа”, може да качи до 5 снимки наведнъж и да ги изпрати заедно с попълнения формуляр за регистрация на интернет адрес www.europeandi.bg , с което декларира, че приема реда и условията за участие в конкурса. Участниците могат да изпращат своите снимки и на имейл адрес: photo@europeandi.bg като посочат името си, валиден имейл адрес, населено място и възраст. Всяка снимка трябва да е придружена с кратко описание на кирилица – към коя подтема се отнася, къде и кога е заснета и т.н.

 

Младите любители фотографи могат да изпращат свои снимки в някое от следните направления:  природни и/или исторически забележителности; kултура и изкуство; спорт и развлечения;  средата, в която уча, работя и живея или улична (Street) фотография. Изпратените фотографии трябва да са във формат jpg/jpeg, да имат минимална резолюция 3000×4500 pix на 200 dpi и препоръчителна максимална резолюция 4700×7000 pix на 300 dpi. Задължително е снимките да са авторски, да не са участвали в предишни конкурси и да не са печелили други награди.

С официалните правила за участие в конкурса можете да се запознаете

на  https://www.facebook.com/europeandi.bg/ или на www.europeandi.bg

 

Фотоконкурсът се организира от Българското училище за политика “Димитър Паница” като част от проекта „Европа и аз“, който се осъществява с подкрепата на Европейския парламент. Целта му е да провокира интереса и ангажираността на младите българи към работата на Европейския парламент и възможностите за тяхното развитие в рамките на Европейския съюз.

В рамките на проекта ще се проведе и дискусионен форум на тема: „Ще гласувам ли на следващите евроизбори и защо?”.

 

ЕС дава отпор на фалшивите новини, твърдят политиците Светослав Малинов, Андрей Новаков и Петър Курумбашев

„В момента се насажда мнението, че се води някаква битка за оцеляването на ЕС, а всъщност съюзът преминава през трудни периоди като всяка общност, която иска да оцелява и съществува. Кризите с терористичните атаки, бежанците и Брекзит са поредица от тежки кризи, които не могат да не доведат до развитието на съюза. След повече от половин година целенасочена антикампания срещу ЕС едва сега се взе решение за вземане на мерки срещу систематичната пропаганда на определени държави, групи и групировки, които искат ЕС да го няма и Русия е само едно парче от този пъзел.“ Това заяви пред пълната Огледална зала на Софийски университет евродепутатът Светослав Малинов по време на дискусията на тема: „Ролята на свободните медии в европейския контекст“.
Видяхме каква може да бъде ролята на медиите по време на кампанията за Брекзит, когато една част от тях проведоха целенасочена тенденциозна кампания срещу ЕС и повлияха на общественото мнение, каза Теодор Стойчев, ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент (ЕП) в България. Гръмките заглавия продават, тези стереотипи се засилват още повече от социалните медии и напоследък се сблъскваме с фалшиви новини и такива, които нямат нищо общо с реалността, а даже говорим за пропаганда в някои случаи, добави Стойчев. Той обясни, че затова ЕП гласва резолюция, за да се защити и да даде отпор на манипулиращите новини.
Не можем да се сърдим на хората, че вярват на забраната на белите снежни човеци, или че ЕС забранява чушкопека, кръщенетата и т.н., а просто трябва и най-сложните материи да се обясняват ясно и просто на достъпен език, коментира евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков. Откакто има интернет и социални мрежи вече няма малки или отдалечени населени места, информацията е навсякъде и всички имат достъп до нея, добави той.
Механизмите за контрол върху медиите са добре разработени и при демокрацията и при тоталитаризма, така че най-голяма свобода на медиите има на практика в преходните общества, каза медийният експерт Петър Курумбашев. Според него в момента у нас добре върви производството на ТВ фураж и освен щастливи кокошки вече си имаме и много щастливи зрители. Според него медиите се превърнаха в продавачи на черна информация – убийства, катастрофи и т.н. и това не важи само за България. Това, че лошата новина продава не означава, че новините трябва да се превърнат в сводка на МВР, а част от информацията изобщо да не стига до хората. „Не съм аз човека, който да критикува медиите, но съм сигурен, че се случват и хубави неща, които в крайна сметка формират общественото мнение, което би могло да бъде много по-позитивно“, съгласи се и Андрей Новаков. Той добави, че от Брюксел идват и хубави новини като например тази, че България получава 5 пъти повече пари от ЕС отколкото плаща, но това не се знае масово от хората, докато всички знаят за снежния човек.

Днешният дебат е част от проекта „Европа и аз“, който Българското училище за политика “Димитър Паница” осъществява с подкрепата на Европейския парламент. Целта му е да провокира интереса и ангажираността на младите българи към работата на Европейския парламент и възможностите за тяхното развитие в рамките на Европейския съюз.
В рамките на проекта предстои да се проведе онлайн фотоконкурс, фотоизложба и дискусионен форум на тема: „Ще гласувам ли на следващите евроизбори и защо?”.