Събития

На дебат на тема: „Какво прави Европа за хората от уязвими групи в контекста на Европейския стълб за социални права?”

Кметът на Враца Калин Каменов, представител на Министерството на труда и социалната политика, Боян Захариев от Институт „Отворено общество“, Спаска Петрова – сдружение „Нов път“, ръководителят на Бюрото на ЕП в България Теодор Стойчев, в дискусия с жители на Враца.
Модератор – Иван Иванов, преподавател във Великотърновския университет и във филиала му във Враца и заместник-председател на 43-тото НС

Събитието ще се състои на 18.03.2019 г. в конферентна зала на община Враца, ет. 3, град Враца (вход откъм ул. „Петропавловска“). От 10.00 до 13.00 часа.

Дискусията във Враца е част от планираните общо пет дебата  със студенти, млади хора и уязвими групи в различни градове на България.  Те имат за цел да повишат информираността на младите българи по определени теми, свързани с Европейския съюз,  да провокират интереса и ангажираността им към работата на Европейския парламент, както и да обърнат внимание на важността да се упражни правото на глас на предстоящите евроизбори.

Форумът във Враца е част от проекта „Европа те чува. Гласувай!“, който Българското училище за политика „Димитър Паница“ изпълнява с подкрепата на Европейския парламент. Проектът дава и възможност на младите хора в България да се включат в аудио-визуален конкурс, победителят от който ще спечели посещение в Европейския парламент в Брюксел. Конкурсът вече е отворен за участие. Подробности за него могат да се видят на: https://www.facebook.com/europeandi.bg/.

На дебат на тема: „Разбират ли младите езика на Брюксел?”

Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, ръководителят на Информационното бюро на ЕП в България Теодор Стойчев и журналистът в „Дарик радио“ Кирил Вълчев в дискусия със студенти и млади хора във Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“.
Модератор – д-р Иван Иванов, преподавател във ВТУ

Събитието ще се състои на 08.03.2019 г. във Велико Търново, Пети корпус на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”,  залата на Библиотечно-информационен център на ул. „ ул. „Христо Ботев“ №19. От 10.00 до 13.00 часа.

Форумът във Велико Търново е част от проекта „Европа те чува. Гласувай!“, който Българското училище за политика „Димитър Паница“ изпълнява с подкрепата на Европейския парламент. Проектът дава и възможност на младите хора в България да се включат в аудио-визуален конкурс, победителят от който ще спечели посещение в Европейския парламент в Брюксел. Конкурсът вече е отворен за участие. Подробности за него могат да се видят на: https://www.facebook.com/europeandi.bg/.

Евродепутатите Георги Пирински и Андрей Новаков в дебат „Как новите технологии променят живота и работата”

Българското училище за политика “Димитър Паница” организира дебат между евродепутатите Георги Пирински и Андрей Новаков и студенти на Американския университет в България за ролята и влиянието на новите технологии върху живота и работата на младите хора. Какви са предизвикателствата и възможностите пред България и ЕС в контекста на развитието на новите технологии и какво е тяхното отражение върху бита, бизнеса и формирането на националната и европейската политика – това са част от въпросите, които ще бъдат дискутирани по време на срещата.

Събитието ще се състои на 25 ноември (петък) от 13.00 часа в зала 103, Балкански Академичен Център, Скаптопара Кампус, ул. Свобода Бъчварова 12 на Американския университет в България, Благоевград.

Дебатът е част от проекта „Европа и аз“, чиято цел е да провокира интереса и ангажираността на младите българи към работата на Европейския парламент и възможностите за тяхното развитие в рамките на Европейския съюз.

В рамките на проекта ще се проведат дебати в още два водещи университета, ще има онлайн фотоконкурс, фотоизложба и дискусионен форум до края на юни 2017 г. Следващата дискусия е на 2 декември 2016 г. (петък) от 11,30 часа в зала 310 на Нов български университет, където студентите ще могат да обсъдят въпроса „Готови ли сте за собствен бизнес?“ с евродепутатите Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки. На 13 януари 2017 г. в Софийския университет очакваме горещата дискусия за „Ролята на свободните медии за демокрацията в европейския контекст“.

„Европа и аз“ е проект на Българското училище за политика „Димитър Паница”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския парламент.

Ще се радваме, ако имате възможност да ни гостувате на събитията. Ако нямате възможност да присъствате на събитието в Благоевград, ще можете да го гледате онлайн в реално време на интернет страницата на проекта www.europeandi.bg  и на Фейсбук страницата на проекта https://www.facebook.com/europeandi.bg/ .