НА ЖИВО: Каква е политическата картина след евроизборите

Какъв е резултатът от проведените в края на май европейски избори? Кой спечели и кой загуби? Какво всъщност се случи и какво не се случи? Какво трябваше да се случи, но не се случи? Какво не трябваше да се случи, а се случи? Какво предстои да се случи и какво е бъдещето на Европейския съюз?

Отговори на тези, а и на всякакви други въпроси що се отнася до изборите за Европейски парламент, ще получим на събитието “Европейски избори 2019 – равносметката. Перспективи и предизвикателства пред новите членове на Европейския парламент”, организирано от Българското училище за политика “Димитър Паница”. То е част от инициативата “Европа те чува! Гласувай!“, а медийни партньори са Actualno.com и Expert.bg.

Събитието ще се проведе на 20 юни, от 10:00 часа, в зала “Триадица – 2” на “Гранд хотел София”. Регистрацията започва половин час по-рано. Гости ще бъдат ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев, както и новите евродепутати от ГЕРБ и БСП Асим Адемов и Петър Витанов. Социолозите Добромир Живков и Стефан Георгиев пък ще коментират какво се случи според прогнозите и какво извън прогнозите на отминалия евровот.

На събитието ще бъдат наградени победителите в конкурса “Европа те чува! Гласувай!”.

НА ЖИВО: Младежка заетост – предизвикателствата на европейския пазар на труда

Днес, 12 април, от 10:00 часа в Американския университет в Благоевград ще се проведе дебат относно предизвикателствата пред младите хора да си намерят място на пазара на труда. Какви са основните предизвикателства, по-трудно ли е младите да си намерят добра работа, кои икономически сектори са по-перспективни и гладни за млади кадри – на тези и още въпроси ще бъде търсен отговор. Гост-лектори на дискусията ще бъдат Иван Велков, член на Управителния съвет (УС) на БСК, Добромир Иванов, създател и управляващ на Българската стартъп асоциация, зам.-председател на Столичния общински съвет (СОС), а модератор ще е икономистът Лъчезар Богданов. Събитието ще бъде излъчено на специализираната Facebook страница “Европа и аз”, както и във Facebook страниците на Actualno.com и Expert.bg, и в специални материали на двата информационни сайта.

НА ЖИВО: Социалните политики на Европа и Европейският стълб на социалните права

Днес, 10 април, от 10:00 часа в Кюстендил, в парк хотел “Кюстендил”, конферентна зала “Пауталия”, ще се проведе събитие-дискусия “Социалните политики на Европа и Европейският стълб на социалните права”. Какво е социално право, кои и какви са социалните ни права, при какви ситуации можем да се опрем на тях и да получим помощ – на тези и още въпроси ще бъдат дадени отговори. Дискусията се организира от Българското училище за политика “Димитър Паница”, а гост-експерти ще са Илияна Николова, която е посланик на Европейския стълб на социални права за България и изпълнителен директор на фондация “Работилница за граждански инициативи” и Лидия Чорбанова, която е програмен директор на Институт за европейски стратегии и практики и съветник на евродепутата Костадинка Кунева. Събитието ще бъде излъчено на специализираната Facebook страница “Европа и аз”, както и във Facebook страниците на Actualno.com и Expert.bg, и в специални материали на двата информационни сайта.

НА ЖИВО: Може ли заради фалшиви новини евроизборите да бъдат провалени?

Днес, 29 март, от 10:00 часа в конферентен център “Компас” при Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” ще се проведе дебат на тема “Могат ли фалшивите новини да застрашат евроизборите?”. ЗАЩО ЩЕ ГЛАСУВАШ НА ЕВРОИЗБОРИТЕ? ОБЯСНИ И СПЕЧЕЛИ ГОЛЕМИ НАГРАДИ! Какво е фалшива новина? Колко опасни могат да бъдат фалшивите новини? Какво е и какво може да е влиянието им, особено що се отнася до политиката? Как да се опазим от ефекта им и как Европейският съюз, в частност и България, се бори с фалшивите новини? На всички тези въпроси отговор ще бъде потърсен с помощта на кмета на район Южен Борислав Инчев, политолога Татяна Буруджиева, бивш депутат от БСП и професор доктор Росен Стоянов, преподавател по политически науки. Събитието се организира от Българското училище за политика “Димитър Паница”, а сайтовете Actualno.com и Expert.bg са официални медийни партньори. Дебатът ще бъде излъчен на специализираната Facebook страница “Европа и аз”, както и във Facebook страниците на Actualno.com и Expert.bg, и в специални материали на двата информационни сайта.

НА ЖИВО: Как се грижи Европа за уязвимите групи?

Днес, 18 март, от 10:00 часа, в конферентна зала на община Враца, ет. 3, (вход откъм ул. “Петропавловска”), ще бъде проведена дискусия на тема “Какво прави Европа за хората от уязвими групи в контекста на Европейския стълб за социални права?”.

Какво е уязвима група, какво прави ЕС за такива групи, какъв е ефектът от европейските политики, как българската държава и българските общини ги развиват на българска земя – всички тези въпроси могат да бъдат зададени и да им бъде даден отговор на предстоящата след около 2 часа дискусия.

Своят опит и своите съвети ще ни дадат кметът на Враца Калин Каменов, Боян Захариев от Институт “Отворено общество”, Спаска Петрова – сдружение “Нов път”, както и ръководителят на Бюрото на ЕП в България Теодор Стойчев. Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще осигури експерт, който ще говори относно по-специфични детайли в областта.

Събитието ще бъде излъчено на специализираната Facebook страница “Европа и аз“, както и във Facebook страниците на Actualno.com и Expert.bg, както и в този материал.

Включете се в дебата – на място или онлайн, и научете повече за порядките и начина на правене на политика в Европейския парламент и Брюксел!

НА ЖИВО: Разбират ли младите езика на Брюксел?

НА ЖИВО: Разбират ли младите езика на Брюксел?

Днес, 8 март, от 10:00 часа до 13:00 часа в пети корпус на ВТУ, в залата на Библиотечно-информационния център на ул. “Христо Ботев” 19 ще се проведе дебат на тема “Разбират ли младите езика на Брюксел?“. Събитието ще бъде излъчено на специализираната Facebook страница “Европа и аз”, както и във Facebook страниците на Actualno.com и Expert.bg, и в специални секции на двата информационни сайта, а прякото излъчване стартира около 10:00 часа, като картина ще има и в настоящата статия.

ЗАЩО ЩЕ ГЛАСУВАШ НА ЕВРОИЗБОРИТЕ? ОБЯСНИ И СПЕЧЕЛИ ГОЛЕМИ НАГРАДИ!

Бюрократичният език на европейските институции често е объркващ и неясен за дори за хората, които се интересуват от политика, какво остава за тези, за които политиката е по-далечна и по-неразбираема.

Как може да преведем бързо и лесно “брюкселския език” – съвети ще ни дадат специалните лектори на събитието г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на България и бивш български евродепутат, г-н Иван Иванов, доктор по политология, преподавател във ВТУ и зам.-председател на 43-тото Народно събрание, ръководителят на Информационното бюро на Европейския парламент Теодор Стойчев и журналистът и юрист Кирил Вълчев.

Включете се в дебата – на място или онлайн, и научете повече за порядките и начина на правене на политика в Европейския парламент и Брюксел!

НА ЖИВО: Защо да гласувам на следващите избори за Европейски парламент

Защо да гласувам на следващите избори за Европейски парламент

Защо е важно да гласуваме на изборите за Европейски парламент? Ще гласувате ли на следващите избори? Отговорите на тези въпроси, поне за Вас, ще станат по ясни след дискусия на тема: “Ще гласувам ли на следващите евроизбори и защо?”. Събитието ще се проведе на 09.06.2017 г. (петък) от 10:00 часа в столичния „Гранд хотел София“, зала “Триадица-2”. Участие в събитието, което се организира по проекта “Европа и аз”, ще вземат евродепутатите Андрей Ковачев, Илхан Кючюк и Момчил Неков, а видеообръщения ще направят колегите им Светослав Малинов и Ангел Джамбазки. Дискусията ще бъде открита от вицепрезидента Илияна Йотова. “Европа и аз” е проект, чиято цел е да провокира интереса и ангажираността на българите към работата на Европейския парламент и възможностите за развитие в рамките на Европейския съюз. Проектът “Европа и аз” се реализира се организира от Българското училище за политика “Димитър Паница” и се осъществява с подкрепата на Европейския парламент. Целта му е да провокира интереса и ангажираността на младите българи към работата на Европейския парламент и възможностите за тяхното развитие в рамките на Европейския съюз.

Тук може да видите пълното видео от награждаването на финалистите от фотоконкурса

Йорданка Фандъкова и евродепутатът Момчил Неков откриха фотоизложбата „Това е моята Европа“

„За България е много важно, че е част от европейското семейство. Радвам, че точно днес,  в навечерието на деня на Европа, се открива тази изложба. Интересът очевидно е бил много голям, след като над 300 млади хора са изпратили повече от 1200 свои снимки за участие във фотоконкурса. Хубаво е да видим как изглежда Европа и как са я почувствали младите българи, за да разберем какво означава да сме част от Европа.“ Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова пред гостите, дошли днес пред Народния театър в София на откриването на фотоизложбата „Това е моята Европа“ и награждаването на победителите.

Йорданка Фандъкова връчи и първата награда на Марияна Минчева (19 г.) от Карнобат – самолетен билет до Брюксел. Освен че ще може да разгледа белгийската столица, победителката във фотоконкурса „Това е моята Европа“ ще посети централата на Европейския парламент и ще се срещне с български евродепутати.

„Много се вълнувам, че ще ходя в Брюксел, още повече, че това ще бъде първото ми пътуване в чужбина“, заяви  Марияна, която спечели журито със своята черно-бяла снимка на пловдивското Небет тепе. Тя добави, че със сигурност ще гласува на следващите евроизбори, защото правото на глас трябва да се използва.

Дигитални фотоапарати Nikon D5600 получиха спечелилият наградата на публиката, 17-годишният Радослав Свирецов от Бургас и класираната на второ място от журито Виктория Самокварева (26 г.) от Казанлък. Евродепутатът Момчил Неков награди Радослав и заяви, че в Европа има две енергии: съзидателна – като тази изложба, която трябва да продължи да се развива, и разрушителна – водеща до войни и размирици.

Виктория взе наградата си от ръководителя на Информационното бюро на Европейския парламент у нас Теодор Стойчев. За третото място в конкурса успя да се пребори Йоана Такова (26 г.) от Перник. Тя спечели професионален курс по фотография.  Наградата й бе връчена от Ирина Алексиева, изпълнителен директор на Българско училище за политика „Димитър Паница“ и почетен член на журито.

Членове на журито на фотоконкурса  „Това е моята Европа“  бяха: проф. д-р Ингрид Шикова от катедра „Европеистика” в СУ „Св. Климент Охридски”,  фотожурналистът от в. „24 часа“ Десислава Кулелиева, основателят на „Булфото“ Евгени Димитров, дългогодишният оператор в БНТ Красимир Михайлов и бившият главен редактор на седмичника „Анонс“ и списание „Черга БГ“ Биляна Богоева. Те избраха и най-добрите 41 снимки, които да бъдат включени във фотоизложбата „Това е моята Европа”, която столичани и гости на София ще могат да разглеждат до 16 май 2017 г. в столичната Градска градина пред Народния театър.

Фотоконкурсът и изложбата „Това е моята Европа“ се организират от Българското училище за политика „Димитър Паница” като част от проекта „Европа и аз“, който се осъществява с подкрепата на Европейския парламент. В рамките на проекта през юни ще се проведе и дискусионен форум на тема: „Ще гласувам ли на следващите евроизбори и защо?”.